Ajutoare HoReCa

Accesează 20% din reducerea cifrei de afacere a anului 2020 faţă de 2019

Cofinanţare 0%

Obiectivul finanţării

Schema de ajutor se adresează întreprinderilor din industria ospitalității, structuri de cazare, structuri de alimentație, agenții de turism, afectate de efectele pandemiei, dorindu-se salvarea de la faliment a unui număr important de actori economici din sector și salvarea locurilor de muncă generate de aceștia.

Beneficiari eligibili

Structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN:
  • 5510 – Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare
  • 5520 – Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată
  • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere
  • 5590 – Alte servicii de cazare
Structurile de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN:
  • 5610 – Restaurante
  • 5621 – Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente
  • 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a.
  • 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor
Agențiile de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN:
  • 7911 – Activități ale agențiilor turistice
  • 7912 – Activități ale tur-operatorilor
  • 7990 – Alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică

Valoarea ajutorului acordat

Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor CAEN eligibile, enumerate mai sus, în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai
mult de 800.000 euro la nivel de întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, și anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.

Baza de calcul a ajutorului reprezintă:

pentru beneficiarii care raportează cifra de afaceri, diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2020;
pentru beneficiarii care aplică regimul special pentru agențiile de turism în conformitate cu dispozițiile art. 311 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, diferența dintre volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2019 și volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2020;
pentru beneficiarii care țin evidența în partidă simplă, în conformitate cu dispozițiile Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, diferența dintre încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2020.

Baza de calcul a ajutorului, va fi certificată și asumată de către un expert contabil membru CECAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), selectat și remunerat de către aplicant, sau de către un auditor financiar sau o firmă de audit autorizat/autorizată în România, care sunt înscriși ca membri CAFR (Camera Auditorilor Financiari din România), selectat/selectată și remunerat/remunerată de către aplicant.

Condiții de acordare:

solicitantul nu înregistrează obligații fiscale restante și alte creanțe bugetare administrate de organul fiscal;
solicitantul face dovada raportului de expertiza contabilă, semnat electronic de expertul contabil sau a raportului de audit, semnat electronic de auditorul financiar.

Obligaţii asumate de către viitorii beneficiari

Beneficiarii ajutorului de stat trebuie să-şi asume obligaţia de a:

  • menţine cel puţin 12 luni activitatea pentru care a obţinut un sprijin mai mic de 200 000 euro;
  • menţine cel puţin 24 luni activitatea pentru care a obţinut un sprijin mai mare de 200 000 euro,

dacă prin acte normative nu se instituie restricţii de natură a impune suspendarea ori întreruperea activităţii comerciale. Perioada de suspendare ori întrerupere a activităţii comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 12 luni, respectiv, 24 luni.

Perioada de monitorizare va fi calculată de la data plaţii ajutorului de stat.

Plata ajutoarelor de stat

Prin schema de ajutor de stat se acordă ajutoare de stat unui număr estimat de 73.211 de beneficiari. Semnarea contractului de finanţare cu beneficiarul în cadrul schemei se face până cel târziu la data de 31 decembrie 2021, iar plata sumelor se face până cel târziu la data de 30 iunie 2022.

Criterii de selecţie a proiectelor

Toţi solicitanţii eligibili care vor accesa schema de ajutor, vor putea beneficia de fonduri totale în limita sumei de un 1.000.000.000 de lei, buget alocat programului.

În situaţia în care solicitările vor fi numeroase, sumele vor fi împărţite proporțional cu solicitările făcute, astfel încât toate întreprinderile să beneficieze de ajutor.

Dorești mai multe informații?

Completează formularul de mai jos!

    Vezi și alte programe de finanțare