Schema de ajutor de stat pentru Sectorul Cultural Independent
Accesează 20% din reducerea cifrei de afacere a anului 2020 faţă de cea a anului 2019
Plafon maxim de 200.000 euro, echivalentul în lei
Cofinanţare 0%
Depunere proiecte: 1 NOIEMBRIE – 4 DECEMBRIE 2023
Bugetul total disponibil este de 140 milioane lei (aproximativ 28 milioane euro).
Prin schemă se acordă ajutoare de minimis unui număr estimat de 6.000 de beneficiari.
Dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare aprobate depășește valoarea bugetului aprobat al Schemei, plata către fiecare beneficiar se va face proporțional, astfel încât toate cererile eligibile depuse vor fi selectate pentru finanțare.
Plata către beneficiar se va efectua în două tranșe. Prima tranșă nu va depăși 50% din valoarea grantului eligibil.
Obiectivul finanţării
Obiectivul prezentei Scheme îl reprezintă susținerea beneficiarilor prevăzuți în prezenta Schemă, a căror activitate a fost afectată negativ de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență sau îngrădite pe perioada stării de alertă.
Beneficiari eligibili
Beneficiarii eligibili sunt ONG-uri, societăți comerciale (SRL / SA), care au desfășurat activități în ultimii 2 ani în unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educație culturală.
Coduri CAEN eligibile
• 1820 Reproducerea înregistrărilor; • 4690 Comerț cu ridicata nespecializat *(limitat exclusiv la vânzarea cărților, realizată prin librării specializate, operate în spații fizice accesibile publicului larg); • 4761 Comerț cu amănuntul al cărților, în magazine specializate; • 4791 Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet *(limitat la intermedierea vânzării de bilete online pentru evenimente culturale și/sau artistice); • 5811 Activități de editare a cărților; • 5911 Activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune; • 5912 Activități de post-producție cinematografica, video si de programe de televiziune; • 5913 Activități de distribuție a filmelor cinematografice, video si a programelor de televiziune; • 5914 Proiecția de filme cinematografice; • 5920 Activități de realizare a înregistrărilor audio și activități de editare muzicală; • 7420 Activități fotografice; • 7990 Alte servicii de rezervare și asistență turistică *(limitat la intermedierea vânzării de bilete online pentru evenimente culturale și/sau artistice); • 8552 Învățământ în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice etc.); • 9001 Activități de interpretare artistică (spectacole); • 9002 Activități suport pentru interpretare artistică (spectacole); • 9003 Activități de creație artistică; • 9004 Activități de gestionare a sălilor de spectacole; • 9101 Activități ale bibliotecilor și arhivelor; • 9102 Activități ale muzeelor; • 9103 Gestionarea monumentelor, clădirilor istorice și a altor obiective de interes turistic.
Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor CAEN eligibile, enumerate mai sus, în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de 200.000 euro la nivel de întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, și anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.
Baza de calcul a ajutorului, va fi certificată și asumată de către un expert contabil membru CECAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), selectat și remunerat de către aplicant, sau de către un auditor financiar sau o firmă de audit autorizat/autorizată în România, care sunt înscriși ca membri CAFR (Camera Auditorilor Financiari din România), selectat/selectată și remunerat/remunerată de către aplicant.
Condiții de acordare:
nu se află în insolvenţă la momentul înscrierii;
nu are datalorii la bugetul de stat;
nu a depășit plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a 3 exerciții financiare consecutive;
are depuse bilanţurile contabile pe anii 2019, respectiv 2020;
are codul / codurile CAEN pentru care solicită finanţarea, autorizate la ONRC în anii 2019 şi 2020;
face dovada raportului de expertiza contabilă, semnat electronic de expertul contabil sau a raportului de audit, semnat electronic de auditorul financiar.
Obligaţii asumate de către viitorii beneficiari
Beneficiarii ajutorului de stat trebuie să-şi asume obligaţia de a menţine cel puţin 6 luni activitatea pentru care a obţinut ajutorul de stat. Perioada de suspendare ori întrerupere a activităţii comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni.
Perioada de monitorizare va fi calculată de la data plaţii ajutorului de stat.
Cheltuieli eligibile
obligaţiile fiscale restante şi alte creanţe bugetare administrate de organul fiscal central, definit potrivit art. 1 pct. 31 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscal, existente la momentul acordării grantului, care vor fi achitate cu prioritate;
obligațiile fiscale curente și alte creanțe la bugetul general;
taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă fiscal, în cazul firmelor neplătitoare de TVA;
orice cheltuieli efectuate și înregistrate în contabilitatea beneficiarului.
Nu sunt eligibile cheltuielile deja compensate prin intermediul altor ajutoare de stat/de minimis, acordate beneficiarului.